Choose and you will be chosen

Je bent afgestudeerd en hebt misschien al een paar jaar gewerkt, fantastisch toch ? Iedereen is blij dat je ontkomt aan langstudeerdersboetes en een diploma op zak hebt.

Maar hoe komt het dan dat je steeds vaker twijfelt of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt? Als je voorzichtig met je vrienden of je familie probeert te delen wat je voelt krijg je een enorme hoeveelheid (goed bedoelde ) adviezen over je heen die je alleen nog maar meer doen twijfelen en in verwarring brengen.

Het is opvallend hoeveel vragen wij krijgen van deze groep jongeren. Het lijkt wel alsof het in tijden van schaarste (de banen liggen tegenwoordig niet meer voor het oprapen) nog belangrijker wordt om heel dicht bij jezelf te blijven.

Dit klinkt misschien wat zweverig maar mijn ervaring is dat als het je lukt om uit te vinden wat je drijfveren zijn, waar je goed in bent en ook welke factoren belangrijk zijn in jou toekomstige carrière, je heel wat makkelijker gericht kunt gaan solliciteren.

Bij de coaches van Connect Your Dots kun je terecht om alles eens voor jezelf op een rijtje te zetten. Soms komt er uit dat je misschien nog een opleiding wilt gaan volgen, dit hoeft niet onmogelijk te zijn alhoewel je dat misschien nu wel denkt.

Het belangrijkste is dat je weer lucht krijgt en in plaats van beren op de weg weer mogelijkheden ziet om je diep weggestopte dromen te verwezenlijken.

Je kunt je voorstellen dat  een sollicitant die gemotiveerd en geïnformeerd reageert op een vacature een veel betere kans maakt dan iemand die er maar zoveel mogelijk brieven uitgooit om maar een baan te bemachtigen.

Het vinden van je ‘droombaan’, dat was me zelf nooit gelukt.

“Een droombaan, dat willen we allemaal wel meid, maar de realiteit is hard en het is crisis..” Ik weet nog goed dat iemand uit mijn naaste omgeving mij dat meegaf. “Je hebt toch rechten gestudeerd? Dan moet je iets doen wat daarop aansluit. Word rechter of liever nog, advocaat.”

Ik vond van niet, althans het hoefde toch niet te beteken dat iets anders uitgesloten zou zijn? Ik had twee jaar werkervaring als jurist binnen het bedrijfsleven en was niet helemaal gelukkig in mijn functie. De vestiging in Amsterdam werd opgeheven en ik dacht: nu pak ik mijn kans, maar wat? In mijn studententijd had ik veel bestuurservaring opgedaan, een eerste prijs gewonnen met een toneelstuk maar ook bijbaantjes in de horeca en bij advocatenkantoren gehad. Ik vond in alles wat ik gedaan had wel iets wat me aansprak en dat kreeg ook z’n weerslag. De ene dag bekeek ik de vacatures binnen de advocatuur, de andere dag zat ik op de website van theaterinstituten of goede doelen. Ik had geen idee, ik switchte af en aan en begon langzamerhand gek te worden en mijn vriend onderhand ook.

En daar was de coach van ConnectYourDots . Ik kwam via-via bij haar en na het eerste gesprek zat ik te janken op de fiets van geluk. Het gaat helemaal goed komen en eindelijk kijkt iemand mee naar wie ik ben en wat ik echt wil, zonder te oordelen! We hadden de afspraak gemaakt dat ik de komende weken even alles alleen met haar zou doen “want ik was voorlopig te beïnvloedbaar”. Ik knikte lachend en dankbaar.

Na het eerste gesprek werd ik gebeld. Er stond een tasje voor mij klaar. Geweldig. In het tasje zat van alles te lezen over functies of opleiding waarvan ze dacht dat het mij aan zou spreken. Ik moest alles aandachtig bestuderen en aangeven wat ik waarvan vond en waarom. Zo hebben we helemaal uit kunnen zoeken wat voor mij belangrijk is. Ik was heel blij met de taken die ik opgedragen kreeg, ik ging eindelijk gestructureerd aan de slag en was niet meer zo aan het hinken. En ik deed dit ook secuur, want we hadden immers onze wekelijkse afspraak bij haar . Maar er was ook mailcontact en soms belden we. Uiteindelijk heb ik ook mensen uit het bedrijfsleven moeten spreken om te horen over hun ervaringen. Mijn coach bracht mij ook met een aantal mensen in contact en stap voor stap kwam ik steeds verder en wist ik vooral ook wat ik niet wilde. Dat was een hele opluchting. En toen, na een paar maanden kwam daar haar mailtje op donderdagavond: HEB JE DEZE VACATURE AL GEZIEN?!!! Ik keek en was helemaal lyrisch. Alles wat ik met de coach had uitgezocht wat aansprak las ik terug in de vacature. Ik raakte angstig, ik wilde dit zó graag, maar waarschijnlijk vele anderen ook. Juist die week is het contact heel waardevol geweest. We hebben mijn C.V. aangepast, m’n brief ging een paar keer over en weer maar het worp zijn vruchten af. Ik mocht op gesprek komen en had een rond verhaal tijdens mijn sollicitatie. Ik was zo gedreven en kon eindelijk motiveren waarom het aansloot en waarom ik dit wilde.

Ik werk nu voor een van de sterkste en mooiste goede doelen van Nederland en kom iedere dag met een glimlach thuis. Wat de ontwikkelingen in de toekomst ook mogen zijn, wat ik de afgelopen maanden geleerd heb zal ik altijd bij me dragen. Het zal me helpen keuzes te maken die dichtbij mijn persoon staan. Dus toen de vraag vanuit onze organisatie kwam wat ik van een contractsverlenging zou vinden kon ik met heel mijn hart ‘Ja!’ zeggen!